Nové důkazy: Každý orgán má svůj vlastní rytmus stárnutí

Téma: zdraví, věda, výzkumy, péče o tělo, svět

zdraví - péče o tělo, věda

 

Dvouletá studie odhalila proces a rychlost stárnutí lidských orgánů

Nový výzkum potvrzuje, že nejen náš skutečný a biologický věk nemusí odpovídat, ale že i orgány v našem těle stárnou různým tempem.

~ zdroj článku Večernji.hr ~


Biologický věk určuje skutečný stav našeho těla. Může nám být například kolem 60ti let, a přitom být v tak dobrém zdravotním stavu, že náš biologický věk je ve skutečnosti výrazně nižší.

 

Vědci na Stanfordské univerzitě identifikovali v těle alespoň 87 molekul a mikrobů, které by mohly být použity jako biomarkery stárnutí. Pozorovali, jak se tyto markery mění u skupiny pozorovaných dobrovolníků každé čtvrtletí po dobu dvou let, a zjistili, že lidé stárnou různými biologickými mechanismy.

 

Vědci zjistili, že lidé mohou být rozděleni do různých „ stárnoucích typů “ tvořeny z biomarkerů podle toho, s kterým orgánem nebo orgánovým systémem jsou nejvíce spojeni. Nalezli důkazy pro čtyři typy markerů dle stárnutí spojeny s ledvinami, játry, metabolismem a imunitou. Věří, že stejné projevy ukáže i oběhový systém.

Pokud mají pravdu, pak by bylo možno upozornit lidi na jejich předpokládaná rizika již v raném věku.

 

Epigenetické hodiny

Biologové se již dříve zabývali epigenetickými hodinami, což vědcům umožňuje porovnávat biologický věk různých tkání v těle. Právě díky nim odhalili, že ženské prsní tkáně stárnou rychleji než zbytek těla. Vnucuje se tedy otázka, zda jsou epigenetické hodiny nástrojem, díky němuž by bylo možné předvídat rakovinu prsu.

 

Cílená léčba

Existují také rozdíly ve tkáňových vlastnostech jednotlivých orgánů. Je třeba známo, že se játra zotavují. Je nespočetných případů, kdy lidé po operaci zůstali až bez dvou třetin jater, avšak do jednoho roku játra dosáhla téměř své původní velikosti. Zaznamenávají se případy, kdy biologický věk jater dosáhl sto let už o desítky let dříve, než byl tento věk u dané osoby dosažen.

Proto by věda měla začít přemýšlet o tom, jak jednotlivé lidské orgány stárnou, a zaměřit se na léčbu proti stárnutí i jednotlivých orgánů v lidském těle. Léky využívané pro tento účel mohou zastavit některé degenerativní procesy, ale doposud nebyly natolik úspěšné, aby zvrátily některé z příznaků stárnutí.

 

 

Copyright © 2020–2023 anipiip.com | Designed by Webycrea & Comkli.com