ZDRAVÍ | Bezlepková dieta a život s celiakií

Téma: zdraví, lepek, bezlepková dieta, celiakie, dieta, chronická onemocnění

celiakie, lepek-bezlepková dieta, zdraví

 

Chronické onemocnění – Život s Celiakií

Celiakie je běžné autoimunitní onemocnění způsobené glutenovou reakcí, které postihuje jednu až dvě ze stovky lidí v celé Evropě. Stejně tak ovlivňuje muže i ženy všech věkových skupin. O této nemoci, která může být spouštěčem chronického poškození a zánětu sliznice tenkého střeva, se ale stále neví dost. Selhává tedy program včasné diagnostiky a správné léčby, protože neexistují dostatečně spolehlivé testy. Osvědčenou a jedinou léčbou jsou bezlepkové potraviny, tzv. bezlepková dieta, kterou musí pacient s celiakií dodržovat po celý svůj život, aby se vyhnul závažným komplikacím.


Existuje široká škála příznaků

Má širokou škálu příznaků, od mírných po velmi závažné: migréna, nadýmání, nauzea, plyn, průjem a / nebo zácpa, únava, bolest v ústech, puchýře na kůži, náhlé nebo neočekávané hubnutí, obezita, anémie, špatná plodnost, impotence, srdeční problémy, slabší kosti a další. Pokud se neléčí, může vést k chorobám mnoha orgánů, anémii, osteoporóze a neurologickým stavům, jako je glutenová ataxie a neuropatie, ale také k nádorům a rakovině.

Odhaduje se, že lékařskou diagnózu má pouze 25 procent pacientů.


Pozor na jídlo obsahující lepek a stopový lepek

Lepek se používá při výrobě potravin, protože se dobře váže a stabilizuje složky a vůně.

Jedinou léčbou celiakie je zdravý životní styl a celoživotní přísná bezlepková dieta. Pacienti tak ze svého jídelníčku musí vynechat nejen všechny hotové potravinové výrobky, které obsahují lepek, ale také další potraviny, u nichž není jisté, zda obsahují stopový lepek.

Důležitost se klade tedy na informování spotřebitelů o přítomnosti lepku v potravinách, které se řídí předpisy Evropské komise na základě znění zákona o spotřebitelských informacích o potravinách. Prohlášení „bez lepku“ lze tedy uvést pouze tehdy, je-li obsah lepku v konečném výrobku nižší než 20 mg / kg.

V restauracích a obchodech je jídlo bez lepku často spárováno s dalšími „zdravými potravinami“, veganskými a vegetariánskými. Pro pacienty s celiakií ale není vhodné, aby chodili do cukrárny nebo do restaurace, protože restaurátoři nejsou s problematikou křížové kontaminace potravin dostatečně seznámeni. Kvůli kontaminaci je obtížné věřit dokonce i rodině a přátelům, kteří se věnují přípravě jídla.

Je také důležité si uvědomit, že bezlepkové jídlo není nutně zdravější možností pro zdravé lidi.

 

Bohužel, takovéto potraviny jsou často i dražší, než jiné potraviny. Jako na největší problém pacienti poukazují právě na vysokou cenu a nedostupnost bezpečných, správně označených potravin, zejména pak v menších oblastech, kde je výběr celkově omezen.


 

 

 

Copyright © 2020–2023 anipiip.com | Designed by Webycrea & Comkli.com