Evropská země, ze které nevycestujete

Evropská země s pasem, se kterým nemůžete nikam cestovat…

Transnistria, nazývaná také Podněstří

Transnistria (Podněstří)
zdroj: Intrepidtravel.com

Slyšeli jste o Transnistrii, Podněsterské moldavské republice nebo Podněstří?

Jedná se o část území Moldavska, které se rozprostírá na 4163 čtverečních kilometrů z levého břehu Dněstru, která svou nezávislost vyhlásila dne 2. září 1990. Za třicet let své existence si tento region vytvořil vlastní vládu, armádu, ústavu, soudnictví, měnu a pasy.

Vzhledem k tomu, že nebyla země uznána žádnými jinými státy ani mezinárodní organizací, kromě sporných oblastí, jako jsou Abcházie, Náorní Karabach a Jižní Osetie, jejich pas je zcela zbytečný. Naštěstí má většina podněsterské populace, jenž tvoří asi 550 000 lidí, dvojí nebo dokonce trojité občanství, a mohou tak cestovat po světě s pasy Moldavska, Ukrajiny nebo Ruska.

Většina obyvatel však žije v hlavním městě – Tiraspol , který je považován za jedno z nejchudších měst starého kontinentu. Půl bochníku chleba, který se v oblasti prodává na kilogramy, zde stojí přibližně 8 Kč, jízdné ve veřejné dopravě asi 3,50 Kč, zatímco nějakých 26 Kč by mělo vyjít na litr benzínu. Země je plná opuštěných továren z bývalého SSSR a většina populace pracuje v ocelářském, textilním a lihovém průmyslu.


Transnistria-Podněstří-Moldávie
zdroj: Balkaninsight.com

Autonomní územně správní jednotka se zvláštním statusem

Podněsterská moldavská republika, je de facto nezávislý stát ve východní Evropě podporovaný Ruskem, který se odtrhl od Moldavska. Mezinárodně stát uznaly jen Náhorní Karabach, Jižní Osetie a Abcházie, přičemž postavení těchto území je taktéž sporné. De iure je stále integrální součástí Moldavska, jak píše Wikipedie.


 

Copyright © 2020–2023 anipiip.com | Designed by Webycrea & Comkli.com