Svatba na pláži coby drahé zklamání

Romantická svatba na pláži v Chorvatsku? Takovýto sen se může snadno proměnit ve finančně náročnou noční můru! Jak a čeho je zapotřebí se vyvarovat, na co si dát pozor …


Svatba na pláži – zklamání lze předejít

Svatba na pláži je vysněnou představou o romantickém zpečetění lásky pro mnohé z nás. Svatební obřad pod širým nebem za nenápadného šumění moře, má zcela určitě svůj neodolatelný půvab. I za využití agentury se však takovýto sen může snadno proměnit ve finančně náročnou noční můru a pokaženou dovolenou. Ve většině případech totiž viníkem není nikdo jiný, než my sami.

Mezi hlavní příčiny bezpochybně patří právě naše představy tzv. pohádkové svatby, jak to vídáme v romantických filmech. Jen někteří si při plánování svatby zachovají chladnou hlavu a dokáží spojit své sny s realitou. Pokud ale uvažujeme o svatbě na pláži, pak bychom si měli umět uvědomit několik základních věcí…

S čím se musí počítat

    • Jelikož se jedná o svatbu pod širým nebem, neměli bychom podceňovat počasí, neboli “co bude, když začne pršet a foukat”. Ti, kteří již u moře párkrát byli vědí, že vítr u moře dokáže být vskutku silný a nepříjemný. Vaše často nákladná svatební dekorace tak může skončit kdoví kde. Za deštivého počasí je navíc vysoce pravděpodobné, že váš oddávající svatbu jednoduše přesune na jiný termín, nebude-li obřadní místo kryté před deštěm.
    • Když se podíváme na fotografie, kterými svatební či cestovní agentury prezentují své nabídky, nesmíme zapomínat, že se jedná o obvyklý obchodní tah. Samozřejmě, fotografie míst jsou lákavé, pláže prázdné. Pokud se ovšem rozhodnete pro svatbu na pláži během sezóny, logika nám jasně napovídá, že ty pláže asi prázdné nebudou. Ve zkratce, chcete -li svatbu na pláži v denních hodinách a teplých měsících, počítejte s opalujícími a koupajícími se turisty, které budete mít i na fotografiích či videozáznamu z vaší svatby, a především tedy s možným nedostatkem místa. Případně se zeptejte pracovníka agentury, zda vám dá nějaká doporučení a jaké má s daným místem zkušenosti, nejlépe i na přístupnost místa.
    • Obřad trvá zpravidla patnáct až třicet minut (dle toho, jakého textu oddávající využije). Zejména nevěsta by proto měla místu přizpůsobit také výběr svatebních šatů, především pak obuvi. Koná-li se vaše svatba v dopoledních až odpoledních hodinách, určitě se rozlučte se silnějšími vrstvami make-upu.
    • Informujte se včas, na jaká pravidla a podmínky ohledně odívání si potrpí přidělený oddávající. Mohlo by se vám totiž přihodit, že vaším příchodem ke “svatebnímu oltáři” v nevhodném obleku váš obřad skončí.

Finance a úspory

Svatba na pláži v Chorvatsku - bezstarostná svatba v zahraničí

Jedním z nezanedbatelných výdajů svatby v zahraničí jsou služby soudního tlumočníka. Tak, jako ve většině zemích, je i v Chorvatsku jeho přítomnost striktně vyžadována.

Pokud vaši svatbu zajišťuje svatební agentura, nechte se detailně informovat o všech v ceně zahrnutých službách. Nač však lidé mnohdy doplácí je to, že se nezeptají na služby, které by někdo z nás považoval za samozřejmost, jako například kdo hradí dopravu tlumočníka, nebo co se rozumí pod pojmem “zahrnuje svatební dekoraci”.

Svatba, která se nekoná na radnici, si vyžaduje tzv. výjezd oddávajícího. Tento výjezd bývá považován za nadstandardní službu úřadu. Ceny této služby se mohou pohybovat v rozmezí 500 až 1.500 Eur (záleží zejména na termínu a vzdálenosti místa od dané radnice).

Některé agentury tento choulostivý bod řeší tak, že svým klientům zajistí právoplatnou svatbu na radnici, přičemž se po obřadu přesunou na klienty zvolené místo, kde proběhne ještě svatba fiktivní. I tak vás ale svatba může vyjít na nemalou částku.

Obřad proběhl, co dál?

Ať už se váš svatební obřad na pláži vydařil dle vašich představ či nikoliv, po jeho ukončení a gratulaci, případně ještě chvilce fotografování, nastává jakýsi chaotický moment přesunu (na hostinu, do ubytovacích zařízení…). Tomu se, pochopitelně, vyhnout nedá a měli byste s ním jednoduše počítat. Jestliže jste ale pro svou svatbu volili večerní hodiny, můžete tento pocit mírně zlehčit, například prvním tancem, který si věnujete ještě před přesunem, přímo na pláži…


Reklama:

Tajná svatba v Chorvatsku - Tajná svatba v zahraničí u moře SvatbyCro

SVATBA V CHORVATSKU BEZ STAROSTÍ A PROVIZÍ

Copyright © 2020–2023 anipiip.com | Designed by Webycrea & Comkli.com